Рецепти

10 Секретів ідеального варення! Як правильно приготувати варення, щоб воно вийшло смачне і

10 секретів ідеального варення! Як правильно приготувати варення, щоб воно вийшло смачне і густе

Щедрий річний урожай так і хочеться зберегти для холодних осінніх і зимових днів. А що може бути краще, ніж баночка улюбленого варення з чашкою гарячого чаю? До того ж, домашні заготовки тільки на перший погляд здаються складним процесом. Насправді, все неймовірно просто, варто лише почати!

Які використовувати фрукти і ягоди

Відповідь на це питання дуже простий – будь-які! Звичайно, найкраще заготовлювати сезонні, щоб вони були максимально соковиті, стиглі і смачні. Зварити варення з тепличної полуниці на початку березня, звичайно, можна, але навряд чи результат вас дійсно порадує. Орієнтуйтеся на терміни дозрівання ягід і фруктів і вибирайте ті, що вам більше до душі. Як визначити ступінь зрілості? За зовнішнім виглядом, м’якості і, по можливості, за смаком. Звичайно, все залежить від того, які саме ягоди або фрукти ви використовуєте. Ожину, смородину, малину, полуницю, наприклад, дуже легко визначити на око – зеленуваті ягоди ще не до кінця дозріли. А ось зовнішній вигляд агрусу або яблук може обдурити, так що тут залишається тільки спробувати.

А ще, мийте плоди правильно – щільні фрукти цілком можна вимити під струменем проточної води. Але м’які ягоди найкраще акуратно викласти в друшляк і опустити в ємність з водою на деякий час, а після просушити. Попереднє миття дозволить видалити залишки пилу або землі, а ще допоможе позбутися від можливих комах або залишків добрив, якими обробляли урожай.

Як вибрати ягоди і цукор для варення

Якщо ви плануєте зробити варення з цілих ягід, обов’язково попередньо переберіть їх і віддайте перевагу щільним і не прим’ятим. Але все одно беріть виключно стиглі і соковиті! У випадку з полуницею, наприклад, ще важливо, щоб ягоди були приблизно одного розміру. А ось для джемів чудово підійдуть навіть перезрілі і надто м’які ягоди.

Якщо говорити про цукор в варення, то тут працює принцип «чим простіше, там краще». Самий звичайний білий цукор прекрасно підійде для будь-якого варення. Можна, звичайно, поекспериментувати з тростинним (якщо вам пощастило, і ви купили саме цей коричневий цукор, а не підробку). Але крім того, що доведеться заплатити за нього набагато більше, та й збільшити норму по відношенню до ягодам, навряд чи ви помітите якісь суттєві відмінності.

Як правильно варити варення

Здавалося б, що може бути простіше, ніж з’єднати ягоди або фрукти з цукром і піддати їх тепловій обробці? Але і тут є свої нюанси – від вибору способу і часу варіння, до посуду і пропорцій.

Вибираємо спосіб варіння

Якщо ви хочете отримати варення з цілими ягідками, правильної консистенції і насиченим смаком, тоді запасіться терпінням і часом. Але якщо у вас в запасі немає ні того, ні іншого, завжди можна скористатися експрес-методом.

1 спосіб варіння – класичний. Він передбачає триразове доведення ягід або фруктів з цукром до кипіння, після чого варення потрібно повністю остудити (6-8 годин, в залежності від обсягу). Після третього разу його слід проварити близько 5 хвилин і відразу ж розлити по підготовлених баночках. Так як варити у власному соку варення потрібно зовсім трохи, тільки у виняткових випадках (ягоди або фрукти попалися недозрілими і недостатньо соковитими) при такому способі знадобиться вода. Найчастіше ягоди дають достатньо соку, який разом з цукром перетворюється в приголомшливий сироп.

2 спосіб варіння – швидкий. Щоб економити час, знадобиться вже готовий сироп. Для його приготування цукор необхідно довести до кипіння з невеликою кількістю води і влити киплячий сироп в ягоди. Після відправити на плиту і варити на повільному вогні близько 20 хвилин. Коли ягоди віддадуть досить соку і просочаться сиропом, можна розподілити варення по банках і закатати.

Ще один швидкий варіант – це попередньо, за 5-7 годин до варіння, засипати ягоди цукром і залишити, щоб вони пустили сік. Після довести до кипіння, проварити 5-10 хвилин і розподілити по банках.

як варити – в цукрі або у власному соку, вирішуйте самі. Але перший спосіб дає набагато більш насичений смак. фруктівий сік повільно виходить під час варіння, а сироп паралельно просочує ягоди. Крім того, такий спосіб дає потрібну густоту варення, а ягоди не встигають перетравитися.

У чому варити

Ще один важливий нюанс, який цікавить багатьох – це як вибрати посуд для варіння варення. І якщо вам не пощастило, і в вашому арсеналі немає у спадок перейшло від бабусі або мами таза, тоді доведеться визначати посуд самостійно. Отже, давайте розберемося, яку використовувати ємність за обсягом, і з якого матеріалу.

Основний момент, який потрібно відразу вирішити – таз або каструля. Тут відповідь однозначна – якщо є можливість вибрати таз, тоді це ідеальний варіант. У широкій і низької посуді варення вариться максимально правильно. Верхні ягоди не приминають нижні, а сироп рівномірно їх покриває. Каструлю можна вибрати тільки в тому випадку, якщо у вас зовсім небагато ягід або фруктів, до кілограма, наприклад. Тоді велика ємність, звичайно, не потрібна.

І тут особливо хочеться зупинитися ще на одній деталі – правильна фасування. Навіть якщо у вас великий таз, варити одночасно занадто багато ягід або фруктів все-таки не варто. Малину, ожину або полуницю краще варити порційно, не більше 3-4 кг. за раз (при наявності об’ємного таза). Черешню, вишню, яблука або персики, наприклад, можна взяти в трохи більшій кількості, до 5-6 кг. Але тут важливий не сам вагу, а то, як ягоди і фрукти розподіляються в обраній вами посуді для варіння. Чим вільніше вони будуть себе відчувати, тим смачніше вийде ваше варення. Крім того, встежити за великим обсягом складніше, є ймовірність, що варення просто почне підгоряти внизу, хоча зверху не буде відбуватися нічого особливого.

алюмінієвий посуд для варіння – самий невідповідний варіант. Цей сплав окислюється при взаємодії з ягодами і фруктами. А значить, крім неприємного присмаку, ви можете отримати також шкідливі речовини, які потрапляють в варення не тільки під час варіння, а й під час охолодження. Так що варити або зберігати ягоди в такому посуді точно не варто.

Однією з найбільш підходящих вважається сталева посуд. Вона, на відміну від алюмінієвої, не вступає в контакт з фруктівими кислотами, так що варити варення цілком безпечно. єдиний нюанс – це товщина. З нержавіючої сталі найчастіше роблять тільки тонкі вироби, а без товстого дна варіння варення перетвориться скоріше на тортури (доведеться постійно помішувати, стежити, щоб не підгорає). Якщо вам вдасться знайти сталевий таз з товстими стінками і дном, сміливо беріть його.

Мабуть, найбільш популярна, була і залишається, мідний посуд. Товсті важкі тази швидко, але рівномірно нагріваються, після швидко остигають. Але при цьому температура розподіляється так, що варення не горить. Однак найкраще віддати перевагу не чистої міді, а тазу з внутрішнім додатковим покриттям (наприклад, з олова), щоб уникнути реакції, в ході якої мідь руйнує аскорбінову кислоту в ягодах.

Ідеальною посудом можна вважати мідний таз з внутрішнім покриттям з нержавіючої сталі. Такий посуд поєднує в собі всі двох плюси металів, і при цьому немає жодного мінуса (ну крім, може бути, ціни). Якщо вийде знайти такий, обов’язково купите!

Скільки варити варення з часу

Корисні поради з приготування варення і час варіння найчастіше залежать від того, який саме спосіб ви віддаєте перевагу. За класичним досить проварити варення три рази по 3-5 хвилин. Щоб ягоди залишилися максимально цілими, краще інтенсивно перемішувати, тільки в разі крайньої необхідності. Повільно довести до кипіння, проварити і зняти з вогню, особливо якщо сиропу не надто багато.

Якщо використовуєте швидкі способи, тоді все залежить від того, що ви взяли для основи. М’які і соковиті ягоди досить проварити всього 10 хвилин на середньому вогні. При цьому важливо прибирати піну, яка утворюється на поверхні. Щільнішим ягодам, тієї ж полуниці або агрусу, може знадобитися від 15 до 20 хвилин. Але мучити краще на повільному вогні. фруктіве варення потрібно проварити трохи довше, приблизно від 25 хвилин до півгодини.

Як визначити готовність

Уже через кілька хвилин після закипання ягоди цілком можуть виглядати готовими, але не дайте себе обдурити! Щоб варення було дійсно насиченим, а ягоди максимально смачними, потрібно перевіряти готовність сиропу.

перший – найпростіший і швидкий спосіб вимагає попередньої підготовки. Перед тим, як варити варення, відправте в морозильну камеру кілька невеликих тарілочок або блюдець. Коли потрібно буде перевірити готовність, дістаньте одну холодну тарілку і капніть на неї сироп. Якщо крапелька зберігає свою форму і навіть при охолодженні все ще виглядає як кулька, значить, варення готове.

Другий варіант більше підходить для проміжної перевірки. На дерев’яну лопатку налийте трохи сиропу і дайте йому охолонути. Після проведіть пальцем в центрі і перевірте, чи залишається проведена лінія на місці або її заповнює рідкий сироп. Якщо лінія не змінює своїх кордонів, варення готове. Але у цього методу є один недолік – поки ви будете чекати охолодження сиропу, варення буде продовжувати кипіти, а значить, можна втратити дорогоцінний час. Варення можна переварювати, інакше воно втратити прозорість, цілісність ягід і може придбати неприємний присмак.

Банки для варення

Незважаючи на те, що цукор – відмінний консервант, не варто закочувати варення в занадто великі банки. Максимальний обсяг – це 1 літр, за умови, що після розтину банки ви досить швидко витратите її вміст. Ідеальний варіант – банки по 0.5 літра або невеликі баночки по 100, 200 або 300 мл.

Коли ви визначилися з тарою, стерилізуємо банки. Це можна зробити декількома зручними способами – на пару (встановивши банку над каструлею з киплячою водою) або в мікрохвильовці, наприклад. Попередньо банки потрібно як слід вимити, а після простерилізувати разом з кришками. Якщо ви готуєте варення без варіння, особливо ретельно стерилізують банки.

Умови для зберігання варення

Як і будь-яку іншу заготовку, мало її зробити, ще потрібно правильно зберегти до потрібного терміну. Як зберігати варення? Дуже просто – в темному, прохолодному і сухому місці. Важливо щоб не було вогкості, інакше кришки можуть почати гнити. Щоб не потрапляв світло, інакше довго така заготовка не простоїть. Та й підвищена температура скоротить термін зберігання. Підвал або суха прохолодна комора – ідеальне місце.

У чому зберігати варення можна ще, так це в холодильнику. І не тільки загорнене, але і сире, без варіння. Найкраще прибрати таку баночку нижче і глибше.

На питання про те, скільки можна зберігати варення, однозначної відповіді теж немає. У холодильнику найкраще зберігати його не більше 1 року, в погребі – не більше 3. Тривале зберігання, до речі, може позначитися і на смак, і на консистенції, і на кольорі заготовки. Так що ідеально з’їсти все заготовки протягом 1-2 років.

Варення з малини без варіння

Це найкорисніший варіант варення, але, на жаль, він не так довго зберігається.

  • малина – 500 грам;
  • 10 Секретів ідеального варення! Як правильно приготувати варення, щоб воно вийшло смачне і
  • цукор – 700 грам.

Ягоди акуратно вимийте і висушіть. Викладіть в зручну ємність, засипте цукром і розімніть (Картоплем’ялки, наприклад). Залиште на 3-5 годин, щоб малина пустила достатньо соку, а цукор повністю розчинився. Після акуратно все перемішайте, розкладіть готове варення по стерилізованим банкам і приберіть на зберігання в холодильник.

Якщо хочете приготувати тривалого зберігання малинове варення – рецепт п’ятихвилинка буде дуже до речі. Візьміть 1 кг. ягід, засипте 1 кг. цукру і залиште на пару годин. Після відправте на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть рівно 5 хвилин. Зніміть, остудіть, а після спробуйте ще двічі. Щоб ягідки залишалися цілими, чи не перемішуйте варення, а злегка струшуйте таз або каструлю в процесі.

За аналогічним рецептом можна приготувати і дуже смачне варення з полуниці. Якщо ягоди дуже великі або сиропу занадто багато, можна проварити варення не 3, а 4 рази. Його також краще сильно не перемішувати, а в процесі варіння тільки акуратно знімати піну.

Крім того, в таке варення можна додати волоські горіхи або базилік для аромату.

Варення з агрусу

Щоб приготувати це варення класичним способом знадобиться 500 грам ягід і приблизно 350 грам цукру. процес аналогічний – проварити тричі ягоди по 5 хвилин, двічі остудити, а після третього разу закатати.

А ще можна приготувати дуже смачне варення з апельсином без варіння. На 500 грам ягід знадобиться 500 грам цукру і м’якоть двох апельсинів. Пропустіть через м’ясорубку або подрібніть в блендері ягоди з цитрусовими. Після отриману масу засипте цукром і залишіть на пару годин. Готове варення перемішайте, розкладіть на банкам і приберіть в холодильник.

Варення зі смородини

Це варення-желе особливо класно підходить для десертів. Воно ніжне і дуже смачне.

  • смородина – 1 кг;
  • цукор – 1 кг.

Ягоди вимийте і висушіть. Засипте цукром і через 10-15 хвилин поставте на вогонь. Проваріть смородину після закипання близько 10 хвилин, після зніміть з вогню і остудіть. Протріть через сито, а отримане желе ще раз доведіть до кипіння і на цей раз закатати.

Можна також приготувати варення з різних ягід, які є під рукою. Але не забувайте використовувати в міксах близькі по м’якості ягоди.

яблучне варення

Це густе варення, в якому часточки прекрасно зберігають свою форму.

  • яблука – 500 грам;
  • цукор – 350 грам;
  • вода – 200 грам;
  • лимон – 1/2 шт.

Для початку приготуйте сироп – доведіть до кипіння воду, всипте цукор і проваріть пару хвилин, щоб цукор розчинився. Тим часом вимийте і очистіть яблука. Наріжте середніми часточками, видаліть серцевини. Залийте яблука сиропом і залиште на півгодини. Потім поставте на вогонь і проваріть 15-20 хвилин. Остудіть і повторіть ще двічі процес. Після третього закипання додайте подрібнений лимон разом з цедрою і проваріть варення ще 20-30 хвилин на повільному вогні.

Вишневе варення

Щоб приготувати смачне вишневе варення попередньо вийміть з плодів кісточки. Після потрібно зважити вишні і додати стільки ж цукру. Залиште постояти приблизно 1-2 години, щоб вишні пустили досить соку. А далі проваріть варення 3 рази по 15 хвилин і закатати.

грушевий десерт

Приголомшливий десерт можна приготувати з груш і персиків.

  • груші – 400 грам;
  • персики – 400 грам;
  • цукор – 500 грам;
  • вода – 100 грамів;
  • Лимонна кислота або сік – за смаком.

Для початку приготуйте сироп – доведіть до кипіння воду і цукор, проваріть хвилин 5 і зніміть з вогню. Груші і персики вимити, обсушити і наріжте часточками (шкірку з груші краще зняти, щоб варення було ніжніше). Залийте підготовлені фрукти сиропом і залиште на годину-півтора. Після доведіть до кипіння і проваріть 20 хвилин двічі, кожен раз після повністю охолоджував, а останній, третій раз, 15 хвилин. Готове варення розкладіть по банках і закатати.

10 Секретів ідеального варення! Як правильно приготувати варення, щоб воно вийшло смачне і

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code