Рецепти

5 Продуктів, багатих на залізо

5 продуктів, багатих на залізо

Нормалізація кровообігу, підтримку роботи підшлункової залози, зміцнення імунної системи – ось не повний перелік значення заліза для організму людини. Воно надходить до нас з їжею і тому дуже велика значимість продуктів, в яких міститься цей мікроелемент у великих кількостях.

1. печінка

Кожен кулінар скаже, що печінка лідирує серед продуктів тваринного походження (особливо свиняча) за вмістом заліза. Крім усього, вона багата на макро- і мікроелементи та користується успіхом у кулінарії.

Паштет з печінки з морквою і цибулею

  • свиняча печінка — 500 г.;
  • свинячий жир – 2 ст. л.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • мелений мускатний горіх – 1/2 ч. л.;
  • спеції і сіль за смаком.

З печінки знімаємо плівку, нарізаємо шматочками і смажимо на невеликому вогні з додаванням жиру (не забуваючи посолити). Очистимо, ополоснём і наріжемо дрібно овочі. Викладемо в сковороду до печінки. Доведемо до напівготовності, накриємо кришкою і продовжимо смажити, додавши спеції і мускат, до повної готовності (в цілому близько 25 хвилин, щоб не «пересушити» печінку). По готовності все перекладаємо в блендер і збиваємо до однорідного стану. Готово.

2. гриби

Багато різновидів грибів містять і мінеральні речовини, і вітаміни групи D, P. А за вмістом заліза знаходяться в першій п’ятірці (особливо гриби сухі). Пропонуємо варити прості і ароматні супи з грибами.

грибна юшка

  • сушені гриби – 30 г.;
  • 5 Продуктів, багатих на залізо
  • картопля – 2-3 шт.;
  • перловка – 120 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Гриби заллємо водою і відправимо на хвилин 5-7 в мікрохвильовку. Перловку, посолити, варимо на невеликому вогні хвилин 30. Моркву і цибулю чистимо, обполіскувати і нарізаємо дрібно. Викладаємо на сковороду з маслом і обсмажуємо до м’якості. Відварену перловку перекладаємо в друшляк і промиваємо. Воду, в якій розм’якшувалися гриби, ретельно проціджуємо. Гриби нарізаємо, викладаємо в каструлю, додаємо воду, грибну воду і ставимо на вогонь. Очищений і нарізаний дрібно картопля додаємо через кілька хвилин, солимо, додаємо перловку і варимо до повної готовності.

3. Морська капуста

Дуже корисним і найдоступнішим морським рослиною залишається морська капуста. Поряд з вітамінами А, Е, D, вона містить йод, фосфор, магній і інші мікроелементи.

Салат з морської капусти з яйцем

  • капуста морська – 500 г.;
  • яйця – 4 шт.;
  • майонез – 2 ст. л.;
  • перець і сіль за смаком.

Мариновану (як правило) капусту нарізаємо соломкою і складаємо в салатник. Відварені і очищені яйця нарізаємо довільно, але дрібно. Додаємо до капусти. Заправляємо майонезом, солимо і перчимо за своїм смаком. перемішуємо. Готово.

4. курага

Серед сухофруктів справедливо відзначають за вмістом заліза курагу і чорнослив. Крім енергетичної цінності, цукрів, вуглеводів, вони широко застосовуються в кулінарних рецептах. Один з них – тріо: курага, вівсянка, чорнослив.

Простий рецепт вівсяної каші з курагою і чорносливом

  • крупа вівсяна (вівсяні пластівці) – 50-70 г;
  • молоко жирністю 2,5% – 250 мл.;
  • курага – 3-4 шт.;
  • чорнослив – 3-4 шт.;
  • цукор за смаком.

Сухофрукти добре вимити, по необхідності нарізати дрібно. Молоко довести до кипіння, опустити в нього сухофрукти. На невеликому вогні проварити хвилин 5-7 і додати вівсяну крупу або пластівці. Варити до готовності, помішуючи, а цукор додати по необхідності.

5. фундук

Лісовий горіх (ліщина, фундук) – в перших рядах за вмістом заліза. У ньому міститься весь перелік потрібних нам амінокислот, а також вітамінів групи А, С, Е, В, він незамінний в кулінарній справі, особливо в кондитерських виробах.

Кекс з фундуком

  • горіхи обсмажені – 150 г;
  • вершки 10% – 200 мл.;
  • яйця – 3 шт.;
  • цукор – 150 г;
  • масло вершкове -1 ст. л.;
  • мука – 150 г;
  • шоколад – плитка (90 г);
  • ванілін – щіпка.

Фундук подрібнюємо і пару ложок залишимо на посипання.

Збиваємо яйця, цукор і ванілін в пишну піну, поступово вливаючи вершки (дві ложки вершків залишимо для глазурі). Подрібнені горіхи змішуємо з борошном і додаємо в яєчно-вершкову суміш. На низьких оборотах збиваємо міксером.

Виливаємо тісто в форму і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 40-50 хвилин. Остудивши викладений на решітку кекс, поллємо його глазур’ю, приготовленої з розтопленим на водяній бані шоколаду, вершків і вершкового масла, а зверху кекс посипаємо подрібненими горіхами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code