Готуємо хліб в духовці! (Поради для новачків)
Зовсім не потрібно мати вдома хлібопічку або іншу техніку, щоб побалувати себе і близьких хрустким і смачним хлібом. Духовка відмінно впорається з цією роботою. Трохи зусиль, мінімум інгредієнтів, кілька секретів – ось і все, що вам знадобиться!
якість інгредієнтів
Три основні складові тесту – вода, борошно та дріжджі. Вибирайте якісні інгредієнти, щоб хліб вийшов повітряним і пористим. Воду краще всього брати фільтровану, а дріжджі – максимально свіжі. Багато що залежить і від якості борошна, вона повинна містити досить клейковини, щоб тісто вийшло ідеальним.
температура
Для гарного підйому тесту важливо враховувати не тільки температуру на кухні, але і самих інгредієнтів. Додавання холодної води, наприклад, може вплинути на підхід тесту. Найкраще використовувати всі інгредієнти кімнатної температури, а воду або іншу рідку основу в деяких випадках бажано трішки підігріти.
ретельний заміс
Якщо ви хочете отримати м’який і рівномірно пропечений хліб, важливо приготувати еластичне і добре замішане тісто. Витратьте 7-10 хвилин на цей процес, і результат буде чудовим.
підхід
Дріжджового тесту потрібно дати достатньо часу на те, щоб воно підійшло. Не поспішайте! Дайте готовому тісту постояти і відпочити, після обомніте його і залиште на другий підхід. Тільки так можна добитися правильної текстури.
випікання
Серед важливих чинників – температура духовки. Розігрівайте її не менше півгодини раніше, ніж відправити хліб випікатися. Тільки добре розігріта духовка дасть хрустку скоринку і ідеальну м’якоть.
охолодження
Готовому хлібу потрібно обов’язково дати час на те, щоб охолонути. Якщо почати різати його гарячим, м’якоть буде вологою і тягнутися за ножем. Остигати хліба краще за все не на деку або у формі, а на решітці, щоб повітря циркулював по всій поверхні скоринки.
базовий рецепт
Від теорії можна переходити до практики. Першим можна спробувати спекти найпростіший білий хліб з мінімуму інгредієнтів.
- борошно – 450 грам;
- вода – 250 грам;
- свіжі дріжджі – 20 грам;
- Рослинна олія – 60 грам;
- цукор – 1 ч. л.;
- сіль – 1 ч. л. (Без гірки).

Для початку прогрійте воду і в теплій воді розчинити дріжджі. Додайте сіль і цукор, перемішайте, всипте половину борошна. Ретельно перемішайте, накрийте рушником і залиште в теплі на півгодини. Після додайте другу половину борошна і рослинне масло. Викладіть тісто на робочий стіл і вимішуйте не менше 10 хвилин. Сформуйте з тіста кулю, поверніть в миску під рушник і дайте постояти в теплі ще близько 1 години. Після надайте тесту бажану форму, можна зробити гострим ножем надрізи на поверхні. Викладіть у форму або на деко і відправте в розігріту до 210 градусів духовку. Через 10-12 хвилин зменшіть температуру до 190 градусів і випікайте хліб до рум’яності. Остудіть не менше 20-30 хвилин на решітці перш, ніж нарізати.
Хліб на кефірі і сухих дріжджах
З сухих дріжджів тісто виходить не менш повітряним і пористим.
- дріжджі сухі – 1 пачка (7-8 грам);
- кефір – 1 стакан;
- борошно – 350 грам;
- сіль – 1 ч. л.;
- цукор – 1 ч. л.;
- Насіння льону і кунжуту – 1 ч. л. (за бажанням).
У теплий кефір всипте цукор і сіль, перемішайте. Борошно просійте і з’єднайте з дріжджами, за бажанням можна додати ложку насіння льону або кунжуту. З’єднайте сухі інгредієнти з кефіром і вимішайте тісто до однорідності. Викладіть в глибоку миску, накрийте рушником і залиште на 1.5 години на теплі. В процесі підйому пару раз обомніте тісто. Коли тісто добре підійшло, сформуйте з нього буханку бажаної форми. Можна зробити фігурні надрізи зверху. Надішліть хліб у формі або на деку в розігріту до 220 градусів духовку. Через 10 хвилин зменшіть температуру до 180 градусів і випікайте до готовності. Дайте хлібу охолонути не менше 30 хвилин перед нарізуванням.
Бездріжджовий хліб з цільнозерновий борошном
Це не тільки смачний, але і корисний хліб, який можна спробувати навіть тим, хто рахує кожну з’їдену калорію.
- Сироватка або кефір – 1 стакан;
- борошно – 1 стакан;
- борошно цільнозернове – 1 стакан;
- Висівки (пшеничні або вівсяні) – 1/2 склянки;
- яйце – 1 шт.;
- Рослинна олія – 50 грам;
- сода – 1 ч. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- Насіння (льону, кунжуту, соняшнику) – 2-3 ч. л. (за бажанням).
Кефір заздалегідь дістаньте з холодильника або трішки прогрійте. Додайте соду, перемішайте і дайте постояти хвилин 5. З’єднайте два види борошна з висівками і сіллю (і насінням, якщо використовуєте), всипте в кефір. Вбийте туди ж яйце, влийте масло і все як слід перемішайте. Викладіть на робочий стіл і вимішайте тісто. Якщо тісто липне до рук, присипте їх небагато борошном. З готового хліба сформуйте буханець. При бажанні зробіть надрізи зверху. Залиште хліб на столі, прикривши рушником на 20-25 хвилин. За цей час розігрійте духовку до 200 градусів. Надішліть хліб в розігріту духовку і випікайте близько півгодини до готовності.
Ви завжди можете експериментувати з рецептами – додавати в тісто Семену, спеції і трави, щоб кожна ваша буханець була не схожа на попередню. Випічка хліба будинку – це творчий, але абсолютно нескладний процес. Так що обов’язково спробуйте!
