Гратен з картоплі
Добрий день, дорогі читачки Кухар! Сьогодні я вирішила розповісти вам про те, як я на днях готувала картопляний гратен.
Що ж ховається під стравою «Au gratin»? Розпишу особливості по пунктам для більшої ясності:
Впевнена, що приготований мною гратен, чимось в будь-якому випадку відрізняється від початкового рецепта, який зберегли французькі кулінари. Я адаптувала його під свої смаки. Про це докладніше вже по ходу рецепта.
Інгредієнти:
1. Картопля – 5 шт. середнього розміру. Зазвичай картоплі беруть в 2-3 рази більше з розрахунку на ту ж саму норму інших продуктів. Але мені не хотілося їсти картоплю, ледве вловлюючи смак вершків або сиру. Мені хотілося ними насолодитися вдосталь))
2. Вершки жирністю 20% – 400 мл. Можна взяти більш жирні вершки і молоко в співвідношенні 2: 1, теж буде смачно.
3. Сир твердих сортів – 200 г.
4. спеції. Я використовувала кмин, майоран, червоний перець, кмин, чорний перець.
5. часник. Можна взяти пару зубчиків, але я використовувала в цей раз гранульований – 1 кавову ложку.
6. зелень. По 1/2 пучка петрушки і кропу.
7. сіль.
8. Рослинна олія. Воно стане в нагоді для змащування форми і обсмажування картоплі.
приготування:
Картопля почистила і нарізала тонкими скибочками. За ідеєю, можна їх відразу укладати в форму. Але мені ця затія не подобається. Хоча картопляні кружечки будуть тоненькими, але не в один шар, тому все одно можуть не пропектися.
Загалом, я спочатку обсмажити їх на сковороді з обох сторін. Можна підрум’янити за бажанням. Якщо не до повної готовності, то як мінімум до напівготовності картоплю треба довести. Скибочки краще не викладати дуже щільно – буде незручно перевертати.
Змастила форму, виклала картопля більш-менш рівномірно.

Вершки в ковшике довела до кипіння, зняла з вогню. Пустила сіль, мелені спеції, гранульований часник.
Все добре розмішати і залила цим соусом картопля.
накрила фольгою. Поставила в уже розігріту до 180 градусів духовку. виставила 200’C.
Сир натерла на крупній тертці.
Через 25 хвилин вийняла форму, присипала сиром і повернула в духовку ще на 10 хвилин вже без фольги, до освіти необхідної скоринки.
Якщо робити з сирою картоплею, потрібно збільшити час запікання до 50-60 хвилин.
Перед подачею дала гратеном трохи охолонути.
Au gratin можна подавати самостійно або як гарнір. Я вибрала перший варіант, т.до. блюдо виходить самодостатнім, ситним і дуже смачним!
Щоб отримувати кращі статті, підпишіться на сторінки у YouTube, Google, Facebook і Pinterest!
