Рецепти

Гратен з картоплі

Гратен з картоплі

Добрий день, дорогі читачки Кухар! Сьогодні я вирішила розповісти вам про те, як я на днях готувала картопляний гратен.

Що ж ховається під стравою «Au gratin»? Розпишу особливості по пунктам для більшої ясності:

Впевнена, що приготований мною гратен, чимось в будь-якому випадку відрізняється від початкового рецепта, який зберегли французькі кулінари. Я адаптувала його під свої смаки. Про це докладніше вже по ходу рецепта.

Інгредієнти:

1. Картопля – 5 шт. середнього розміру. Зазвичай картоплі беруть в 2-3 рази більше з розрахунку на ту ж саму норму інших продуктів. Але мені не хотілося їсти картоплю, ледве вловлюючи смак вершків або сиру. Мені хотілося ними насолодитися вдосталь))

2. Вершки жирністю 20% – 400 мл. Можна взяти більш жирні вершки і молоко в співвідношенні 2: 1, теж буде смачно.

3. Сир твердих сортів – 200 г.

4. спеції. Я використовувала кмин, майоран, червоний перець, кмин, чорний перець.

5. часник. Можна взяти пару зубчиків, але я використовувала в цей раз гранульований – 1 кавову ложку.

6. зелень. По 1/2 пучка петрушки і кропу.

7. сіль.

8. Рослинна олія. Воно стане в нагоді для змащування форми і обсмажування картоплі.

приготування:

Картопля почистила і нарізала тонкими скибочками. За ідеєю, можна їх відразу укладати в форму. Але мені ця затія не подобається. Хоча картопляні кружечки будуть тоненькими, але не в один шар, тому все одно можуть не пропектися.

Загалом, я спочатку обсмажити їх на сковороді з обох сторін. Можна підрум’янити за бажанням. Якщо не до повної готовності, то як мінімум до напівготовності картоплю треба довести. Скибочки краще не викладати дуже щільно – буде незручно перевертати.

Змастила форму, виклала картопля більш-менш рівномірно.

Гратен з картоплі

Вершки в ковшике довела до кипіння, зняла з вогню. Пустила сіль, мелені спеції, гранульований часник.

Все добре розмішати і залила цим соусом картопля.

накрила фольгою. Поставила в уже розігріту до 180 градусів духовку. виставила 200’C.

Сир натерла на крупній тертці.

Через 25 хвилин вийняла форму, присипала сиром і повернула в духовку ще на 10 хвилин вже без фольги, до освіти необхідної скоринки.

Якщо робити з сирою картоплею, потрібно збільшити час запікання до 50-60 хвилин.

Перед подачею дала гратеном трохи охолонути.

Au gratin можна подавати самостійно або як гарнір. Я вибрала перший варіант, т.до. блюдо виходить самодостатнім, ситним і дуже смачним!

Щоб отримувати кращі статті, підпишіться на сторінки у YouTube, Google, Facebook і Pinterest!

Гратен з картоплі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code