Здорова іжа Корисні рецепти Рецепти Це смачно!

Як вижити в пост Пісні страви

Як вижити в пост? пісні страви

Попереду Великий піст – найсуворіший в православ’ї. У цьому році він триватиме з 2 березня по 18 квітня. Тим, хто зважився на пост вперше, або постить рідко, – буде непросто. Але все ж, якщо спланувати своє меню заздалегідь – все вийде. Пропонуємо вам кілька перевірених рецептів, з якими буде ситно і смачно.

У дні сухоядением готуйте салати зі свіжих овочів, їжте хліб, фрукти, горіхи і мед.

Капустяний салат з яблуком

  • 500 г капусти білокачанної і / або синьої,
  • морква,
  • яблуко (або свіжий огірок),
  • 3 1/2 ст. л. оцту 9%,
  • сіль, цукор за смаком.

Капусту нашаткуйте і пам’ятайте руками з сіллю. Яблуко помийте і почистіть від серцевини і шкірки. Наріжте невеликими кубиками. Морква почистіть, помийте і наріжте тонкою соломкою або натріть на крупній тертці. Перемішайте овочі і яблуко в салатник, додайте 1-2 щіпки цукру і полийте оцтом. Ще раз перемішайте. Можна їсти відразу або дати салату постояти 15-20 хвилин.

Салат з редьки

  • редька невелика,
  • морква,
  • яблуко,
  • Як вижити в пост Пісні страви
  • 2 зубчики часнику,
  • лимон.

Редьку, морква, часник і яблуко очистіть, помийте. Натріть все на дрібній тертці і перемішайте. Додайте цедру і збризніть соком лимона (ложки соку досить). Все добре перемішайте.

У дні посту, коли дозволені варені овочі без рослинного масла, можна урізноманітнити стіл супчиком, салатом, пісними галушками.

Овочевий суп-пюре

  • 2 склянки бульйону овочевого, грибного або води,
  • 300 г гарбуза,
  • 200 г кабачка,
  • цибулина,
  • 1-2 моркви,
  • перець болгарський червоний,
  • 1/2 ч. л. сушеного часнику,
  • сіль за смаком,
  • перець духмяний мелений за смаком,
  • 1 ст. л. насіння льону, кунжуту або гарбуза для подачі,
  • розмарин для подачі.

Овочі вимийте, почистіть. Гарбуз, цибулю і кабачок наріжте на шматки середнього розміру, морква – кружечками. Перець залиште цілим, тільки видаліть насіння. Викладіть овочі на деко, посоліть і поперчіть за смаком. Запікайте 20-25 хвилин при температурі 200 градусів. Овочі повинні стати м’якими.

З готового перцю зніміть шкірку. Пробийте овочі занурювальним блендером в пюре. Перекладіть в каструлю. Додайте бульйон або воду, густоту супу регулюйте на свій смак. Ще раз посоліть, поперчіть і додайте сушений часник. Після того як суп закипить, зменшіть вогонь і варіть 5 хвилин. Подавайте з насінням і гілочкою розмарину.

Вінегрет без масла

  • буряк,
  • 3 картоплі,
  • 3 морквини,
  • 4 солоних або маринованих огірочка,
  • цибулина,
  • 200 г горошку консервованого,
  • 200 г квашеної капусти,
  • сіль за смаком,
  • сік лимонний за смаком.

Буряк, картопля і морква відваріть до готовності в підсоленій воді і почистіть. Остудіть і наріжте кубиками. Додайте нарізані невеликими кубиками огірки і цибуля. Капусту поріжте ножем, щоб було зручно їсти. Додайте нарізану капусту і горошок. Перемішайте салат і при необхідності посоліть за смаком. Салат смачно скропити соком лимона.

У дні посту, коли дозволено рослинне масло, зовсім можна розгулятися. вибір рецептів – багатий. Пропонуємо вам парочку цікавих.

Галушки з білої квасолі

  • 70 г борошна,
  • 30 мл води,
  • 30 мл рослинного масла,
  • 200 г квасолі білої консервованої,
  • 500 г томатів у власному соку,
  • цибуля ріпчаста,
  • 1/2 ч. л. орегано,
  • 1/2 ч. л. коріандру меленого,
  • 1/2 ч. л. паприки,
  • сіль за смаком,
  • перець чорний мелений за смаком.

Квасоля з’єднайте з водою і пюріруйте занурювальним блендером. Додайте в пюре рослинне масло, борошно і сіль за смаком. Замісити густе тісто, воно не повинно падати з ложки.

Лук наріжте кубиками і обсмажте на сковороді до м’якості в 1-2 ст. л. рослинного масла. З томатів зніміть шкірку і пюріруйте їх з соком. Додайте томатну пасту до цибулі. Також додайте спеції і при необхідності посоліть. Перемішайте соус і доведіть до кипіння. У киплячий соус опустіть галушки. Беріть тісто однією ложкою, а другий ложкою знімайте і скидайте галушки в соус. При бажанні додайте рубану зелень і тушкуйте 15 хвилин.

каша Суворовська

  • 4 ст. л. крупи перлової,
  • 4 ст. л. пшона,
  • 4 ст. л. гороху сушеного,
  • 3 цибулини,
  • 2 моркви,
  • 4 ст. л. масла рослинного,
  • сіль за смаком,
  • 2 1/2 склянки води (окропу).

Овочі почистіть і помийте. Моркву натріть на крупній тертці, а цибулю наріжте. Обсмажте овочі в рослинному маслі до м’якості.

Крупи перемішайте і ретельно промийте. На дно каструлі, в якій буде готуватися каша, викладіть 2/3 смажених овочів. Потім крупи з горохом. І зверху залишилися овочі. Залийте окропом і варіть на повільному вогні 40-50 хвилин. При необхідності підлити ще трохи води, щоб все приготувалося і каша не підгоріла. Потім залиште під кришкою на 15-20 хвилин і подавайте. Якщо їсти відразу не плануєте, то укутайте кашу в рушник і дайте настоятися 1-2 години. Буде ще смачніше!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code