Як вижити в пост? пісні страви
Попереду Великий піст – найсуворіший в православ’ї. У цьому році він триватиме з 2 березня по 18 квітня. Тим, хто зважився на пост вперше, або постить рідко, – буде непросто. Але все ж, якщо спланувати своє меню заздалегідь – все вийде. Пропонуємо вам кілька перевірених рецептів, з якими буде ситно і смачно.
У дні сухоядением готуйте салати зі свіжих овочів, їжте хліб, фрукти, горіхи і мед.
Капустяний салат з яблуком
- 500 г капусти білокачанної і / або синьої,
- морква,
- яблуко (або свіжий огірок),
- 3 1/2 ст. л. оцту 9%,
- сіль, цукор за смаком.
Капусту нашаткуйте і пам’ятайте руками з сіллю. Яблуко помийте і почистіть від серцевини і шкірки. Наріжте невеликими кубиками. Морква почистіть, помийте і наріжте тонкою соломкою або натріть на крупній тертці. Перемішайте овочі і яблуко в салатник, додайте 1-2 щіпки цукру і полийте оцтом. Ще раз перемішайте. Можна їсти відразу або дати салату постояти 15-20 хвилин.
Салат з редьки
- редька невелика,
- морква,
- яблуко,
- 2 зубчики часнику,
- лимон.

Редьку, морква, часник і яблуко очистіть, помийте. Натріть все на дрібній тертці і перемішайте. Додайте цедру і збризніть соком лимона (ложки соку досить). Все добре перемішайте.
У дні посту, коли дозволені варені овочі без рослинного масла, можна урізноманітнити стіл супчиком, салатом, пісними галушками.
Овочевий суп-пюре
- 2 склянки бульйону овочевого, грибного або води,
- 300 г гарбуза,
- 200 г кабачка,
- цибулина,
- 1-2 моркви,
- перець болгарський червоний,
- 1/2 ч. л. сушеного часнику,
- сіль за смаком,
- перець духмяний мелений за смаком,
- 1 ст. л. насіння льону, кунжуту або гарбуза для подачі,
- розмарин для подачі.
Овочі вимийте, почистіть. Гарбуз, цибулю і кабачок наріжте на шматки середнього розміру, морква – кружечками. Перець залиште цілим, тільки видаліть насіння. Викладіть овочі на деко, посоліть і поперчіть за смаком. Запікайте 20-25 хвилин при температурі 200 градусів. Овочі повинні стати м’якими.
З готового перцю зніміть шкірку. Пробийте овочі занурювальним блендером в пюре. Перекладіть в каструлю. Додайте бульйон або воду, густоту супу регулюйте на свій смак. Ще раз посоліть, поперчіть і додайте сушений часник. Після того як суп закипить, зменшіть вогонь і варіть 5 хвилин. Подавайте з насінням і гілочкою розмарину.
Вінегрет без масла
- буряк,
- 3 картоплі,
- 3 морквини,
- 4 солоних або маринованих огірочка,
- цибулина,
- 200 г горошку консервованого,
- 200 г квашеної капусти,
- сіль за смаком,
- сік лимонний за смаком.
Буряк, картопля і морква відваріть до готовності в підсоленій воді і почистіть. Остудіть і наріжте кубиками. Додайте нарізані невеликими кубиками огірки і цибуля. Капусту поріжте ножем, щоб було зручно їсти. Додайте нарізану капусту і горошок. Перемішайте салат і при необхідності посоліть за смаком. Салат смачно скропити соком лимона.
У дні посту, коли дозволено рослинне масло, зовсім можна розгулятися. вибір рецептів – багатий. Пропонуємо вам парочку цікавих.
Галушки з білої квасолі
- 70 г борошна,
- 30 мл води,
- 30 мл рослинного масла,
- 200 г квасолі білої консервованої,
- 500 г томатів у власному соку,
- цибуля ріпчаста,
- 1/2 ч. л. орегано,
- 1/2 ч. л. коріандру меленого,
- 1/2 ч. л. паприки,
- сіль за смаком,
- перець чорний мелений за смаком.
Квасоля з’єднайте з водою і пюріруйте занурювальним блендером. Додайте в пюре рослинне масло, борошно і сіль за смаком. Замісити густе тісто, воно не повинно падати з ложки.
Лук наріжте кубиками і обсмажте на сковороді до м’якості в 1-2 ст. л. рослинного масла. З томатів зніміть шкірку і пюріруйте їх з соком. Додайте томатну пасту до цибулі. Також додайте спеції і при необхідності посоліть. Перемішайте соус і доведіть до кипіння. У киплячий соус опустіть галушки. Беріть тісто однією ложкою, а другий ложкою знімайте і скидайте галушки в соус. При бажанні додайте рубану зелень і тушкуйте 15 хвилин.
каша Суворовська
- 4 ст. л. крупи перлової,
- 4 ст. л. пшона,
- 4 ст. л. гороху сушеного,
- 3 цибулини,
- 2 моркви,
- 4 ст. л. масла рослинного,
- сіль за смаком,
- 2 1/2 склянки води (окропу).
Овочі почистіть і помийте. Моркву натріть на крупній тертці, а цибулю наріжте. Обсмажте овочі в рослинному маслі до м’якості.
Крупи перемішайте і ретельно промийте. На дно каструлі, в якій буде готуватися каша, викладіть 2/3 смажених овочів. Потім крупи з горохом. І зверху залишилися овочі. Залийте окропом і варіть на повільному вогні 40-50 хвилин. При необхідності підлити ще трохи води, щоб все приготувалося і каша не підгоріла. Потім залиште під кришкою на 15-20 хвилин і подавайте. Якщо їсти відразу не плануєте, то укутайте кашу в рушник і дайте настоятися 1-2 години. Буде ще смачніше!