Який стіл накрити на рік білої металевої щури? Партнерський
Непомітно і потихеньку наближається до нас Новий рік. Вже зовсім скоро настане пора підготовки до улюбленого свята, з усіма супутніми турботами і клопотами. Потрібно ялинку нарядити, всім купити подарунки, а вже новорічний стіл – це окрема пісня!
Традиції новорічного столу
У своїх новорічних кулінарні вподобання росіяни досить консервативні. Традиції, та ще в Новий рік – справа свята.
Взяти хоча б олів’є. Мабуть, кожен другий житель нашої країни відзначає свято з цим салатом. Він давно вже зрівнявся за популярністю з тим самим стравою, який готував Франсуа Олів’є з ракових шийок перепелиних яєць, червоної ікри з соусом Провансаль. І теж став класикою.
Звичайно, кожна сім’я має свій власний рецепт: хтось переймається з приготуванням домашнього майонезу для його заправки, а хтось використовує готовий. Але з тими чи іншими нюансами, а олів’є в обов’язковому порядку повинен бути присутнім на святковому столі. Інакше, який же це Новий рік?
Приготування олів’є, до речі, досить трудомісткий процес. У свято ж хочеться, щоб приготування не відбирала весь час і сили, адже можна витратити їх куди більш цікаво. Так як же прискорити процес приготування страв до свята, але так, щоб стіл радував і вас, і ваших гостей?
Як прискорити процес приготування страв для новорічного столу
Зараз дуже багато рецептів простих салатів, які не віднімають багато часу і сил у господинь. Якщо ви поріже грудку курки, додасте кукурудзу і заправити все це майонезом – теж буде салат, але приготований за лічені хвилини.
В принципі, можна взагалі обійтися без салатів, і при цьому не вдарити в бруд обличчям перед гостями. Наприклад, запечіть рибу або птицю цілком у духовці. І у нас, і в Європі це вважається урочистим стравою, яке доречно на святковому столі і відповідає урочистій обстановці. Щоб отримати хрустку скоринку, досить попередньо змастити обрану тушку майонезом (для любителів погостріше відмінно підійде Махеев’ «Гострий з перцем халапеньо»).
Якщо ж ви готуєте м’ясо, то можна підсушити його на сковороді – 5 хвилин з кожного боку. І, до речі, у м’яса теж з’явиться апетитна хрустка скоринка. А ось жертвувати часом, який необхідний м’яса, щоб ввібрати сік, ні в якому разі не можна. Дайте м’яса постояти 5-10 хвилин, тоді воно буде ніжним. Якщо покваптеся і розріжете його відразу на шматки, то втратите і текстуру, і неповторний запах страви.
Корисні салати
Але повернемося до салатів. Зараз все більшої популярності набирають правильне харчування і здоровий спосіб життя. Як приклад можна привести блюдо, до складу якого входять запечена буряк, козячий сир і кедрові горішки. А як вам такий новорічний салат: селера, огірки і дайкон?

У свято зовсім не обов’язково об’їдатися і непогано б дотримуватися золотого правила: краще з’їсти трохи, але смачно, ніж багато, але так собі (втім, це стосується не тільки свят).
І все-таки в Новий рік про калорії якось не дуже хочеться думати, а ось про час, витрачений на приготування святкових страв – доводиться. Тому чудовою альтернативою салатів стануть тарталетки. Особливо, якщо вони не тільки смачні, але і красиво виглядають.
Що може бути (і чого не повинно) бути на новорічному столі в рік Щура
Нагадаємо, що наступний 2020 рік – рік Білій Сталевий Щура. І щоб він був для вас вдалим, в Новорічну ніч необхідно зважати на смаковими уподобаннями господині року. Щур – істота всеїдна, що володіє відмінним апетитом. Її, наприклад, порадують різноманітність всіляких закусок на столі.
Небажаних на столі страв в рік Щура не так багато:
- Капуста (особливо квашена)
- Манна каша
- Кава (якщо дійде до солодкого, запивайте торт чаєм)
- Міцний алкоголь (краще обмежитися вином і шампанським).
Впевнені, що до Нового року ви знайдете час на приготування страв, які порадують і вас, і ваших гостей, і символ року Щура.